Selskabskjoler

SelskabskjolerSkal du til en større fest og står og mangler en selskabskjole – så findes der mange muligheder for at finde en kjole, men også mange ting du bør overveje inden du køber en. Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvad en selskabskjole egentlig er.

Den typiske selskabskjole

Den typiske selskabskjole stammer helt tilbage fra starten af 1900-tallet. Her skulle kjolen gerne være så stram omkring livet som muligt og derfor havde kjolerne oftest et snøreliv som kunne bindes ind. Kjolerne var hellange (gulvlange), bunden af kjolerne havde ekstra stor vidde og mange af dem havde endda et slæb.

Typisk havde selskabskjolerne lange ærmer – og hvis ikke de havde det, gav man kvinden et par lange handsker på i stedet for. For at udvise status, blev de fine kvinders kjoler pyntet med bånd, knapper, sløjfer, flæser eller lignende.

Selskabskjoler i dag

Senere har stilen ændret sig meget og selskabskjolen har af den grund også haft flere forskellige former/stile. Men nogle af de gamle kendetegn er stadig gældende for en klassisk selskabskjole i dag. Kjolen er typisk lidt smallere foroven og har en bredere (luftig) bund – eventuelt med en smule slæb – og så er den stadig hellang.

Det, der har ændret sig mest siden da, er kjolernes farver. Før var farverne mørke og meget dæmpede, men nu findes selskabskjoler i alle tænkelige farver. Derudover ses der i dag heller ikke så meget pynt på kjolerne og hvis der gør, er det mere i form af rhinsten eller lignende (perler, glimmer).

Stil, farve og pasform

I dag er der dog heller ikke nogen bestemt stil for selskabskjoler – andet end at de næsten altid er gulvlange og ofte er meget ensfarvet. Det betyder at både facon, farve og design kommer an på hvilken stil man selv har. Stilen vil dog altid være mere formel til en fest hvor der bæres selskabskjoler.

Med de lidt ’friere tøjler’ er det så også blevet nemmere at finde en kjole som passer helt perfekt. Så når du tager ud for at kigge på selskabskjoler, bør du gøre dig selv den tjeneste, at undersøge hvilken facon en kjole bør have, for at den passer bedst til din kropsfigur. Hvis ikke du har mulighed for at undersøge dette hjemmefra, kan du starte med at prøve 4-5 meget forskellige kjoler, for at finde ud af, hvad der fungerer og hvad der ikke gør.

De mange valgmuligheder i forhold til stil og facon gælder også for kjolens farve. Du bestemmer derfor selv om du er til de mere klassiske dæmpede farver eller de mere moderne stærke farver. Det ses dog oftest at selskabskjoler er meget ensfarvede – eller i hvert fald holdt i samme farvetoner. Men inden for farverne – ja, der er det kun din fantasi der sætter grænserne.

Priser

Typisk vil en selskabskjole sagtens kunne findes for mellem 1500 og 3000 kr., men de findes også i meget højere prisklasser. Så prisen på din kjole afhænger kun af hvad du vil give for den – og selvfølgelig hvad pengepungen kan holde til.

Hvis du er blevet inviteret til et meget stort og flot selskab og derfor har brug for en kjole i den lidt dyrere ende, findes der dog også andre alternativer end at bruge hele opsparingen på en kjole. Mange butikker landet over tilbyder nemlig udlejning af de lidt finere selskabskjoler til en meget overkommelig pris.

Links:

Figur-guide: Slankedoktor.dk
Farve-guide: Storynet.dk
Udlejning af selskabskjoler: Amorin.dk
Selskabskjoler online: Kjolehuset.dk
Selskabskjoler (lidt mere formelle): Divadore.dk

om Mia

Som mange andre kvinder, har Mia en forkærlighed for tøj og kjoler i særdeleshed. Med siden Festkjoler.org har Mia fået sat ord på sin passion og vil nyde at dele denne med alle dem der har det på samme måde.